sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Koronavirustartunnan (COVID-19) oireiden seurantalomake



Kanadalainen lääkäri David Wei Sun kehitti koronaviruksen oireiden seuraamiseen lomakkeen. Olen sen pohjalta tehnyt vastaavan suomenkielisen lomakkeen. Lomakkeessa itsessään on sen käyttöohjeet. Lomake on PDF-muotoinen, ja sen voi tulostaa.

Muistutuksena vielä, että THL on linjannut 15.4.2020 että kaikki, myös lievät, koronavirusepäilyt tulee testata. Sairaanhoitopiirien tulee noudattaa tätä ohjeistusta, vaikka tästä edelleen voi joutua käymään vääntöä. Kannattaa muistuttaa, että testin hinta on paljon halvempi kuin jäljittämättömän tartuntaketjun aiheuttamat kustannukset.

Negatiivinen koronavirustesti ei sulje pois tautia, koska sen herkkyys on vain noin 60-80 %. Testillä on silti kolme tärkeää tehtävää. Ensinnäkin positiivisen tuloksen tapauksessa käynnistetään aina kontaktien jäljitys ja tiukemmat karanteenitoimet. Näin pyritään katkaisemaan mahdollisimman monta tartuntaketjua ja estämään viruksen leviämistä tehokkaammin. Toiseksi, vaikeammissa tapauksissa sen avulla pystytään toteuttamaan oikeanlainen hoito. Kolmantena, sillä voidaan seurata epidemian etenemistä.

Negatiivisen tuloksenkin tapauksessa oireiden tarkkaileminen voi olla hyödyllistä. Se voi johtaa siihen, että testi tehdään uudelleen, jos oireilu jatkuu tai pahenee. Lomakkeen avulla on helppo kertoa terveydenhuollon henkilöstölle tarkkaan ja nopeasti, millainen oirekuva on ollut. Se voi auttaa henkilöstöä myös paremmin tunnistamaan koronavirus myös kliinisen oirekuvan perusteella ja arvioimaan mm. negatiivisen testituloksen luotettavuutta. Positiivisen tuloksen kohdalla oireiden kirjaaminen voi auttaa jos oireet voimistuvat ja tarvitsee esimerkiksi sairaalahoitoa.

Seurantalomakkeen lataaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti